Project
Pellegrini Restauratie App
Klant
Mauritshuis Den Haag
Bureau
TWNKLS Augmented Reality
Soort
Apps voor Tablet & Smartphone
Taken
Interaction Design & Visual Design
Tof
Dutch Interactive Awards 2016 Nominee
in de categorie Tools

Nu live in het Mauritshuis: Pellegrini, de tablet & smartphone app waarmee je zelf de Gouden Zaal van het Mauritshuis kunt restaureren. Ik werkte als freelance visual- & interaction designer aan Pellegrini in opdracht van TWNKLS Augmented Reality.

Pellegrini
In het Mauritshuis hangen enkel Hollandse meesters, behalve in de Gouden Zaal. Die hangt vol met doeken van 17e eeuwse Italiaanse schilder Pellegrini.

De afgelopen 2 jaar is de Gouden Zaal volledig gerestaureerd. Met de Pellegrini App op je tablet kun je, live in de Gouden Zaal, in de huid kruipen van de restaurator, experimenten uitvoeren op de doeken en cruciale beslissingen nemen. Met als beloning een spectaculaire AR finale, waarbij de zaal tot leven komt.

Responsive image
Responsive image

Aan de slag
Je kunt aan de slag met de schilderijen onder begeleiding van 2 personages, de suppoost en de restaurator.
De suppoost vertelt je (in audio) bij elk experiment over de achtergronden en de instrumenten die je kunt gebruiken. De expert reflecteert na ieder experiment op je restauratie actie.
Je leert dus spelenderwijs over het intensieve en ingewikkelde restauratietraject van de 9 doeken.

Responsive image
Responsive image
Responsive image

Experimenten
De experimenten zijn direct geinspireerd op moeilijke beslissingen die genomen werden tijdens de restauratie. Het uiltje op één van de plafondstukken, bijvoorbeeld, was een overschildering uit de 18e eeuw. De restaurators wisten niet wat eronder zat. Dat maakte de beslissing om het uiltje wel of niet te restaureren erg moeilijk. Weghalen van de overschildering richtte wellicht meer schade aan dan laten zitten. Beslissingen als deze willen we je in Pellegrini ook laten nemen.

Responsive image

Interactie
Wat vroege schetsen van experiment ideeën. Uiteindelijk is dit uitgewerkt in een volledige flowchart, een set wireframes en een prototype.

Responsive image

Finale
Steeds als je een experiment afgemaakt hebt krijg je 1 van de 4 finale stukjes. Als de finale knop gevuld is kun je door naar de Augmented Reality finale, waar het plafond openbreekt en de doeken tot leven komen... Maar eerst ontvang je nog je restauratie-score!

Responsive image
Responsive image